Hva er forskjellen på Prosjekt Origo, Survey Point og User Origin?

Hva er Prosjektorigo?

Dette er Archicad sitt nullpunkt - 0,0,0. Den er fast og kan ikke flyttes.

Når du står i plan og andre 2D visninger er denne markert som en fet X. Se på det som et startpunkt for modellering. Modellen bør ikke ligge langt unna dette punktet. Gjør den det, kan du få feil i filen din. Mer om dette kan du lese her: Elementer plassert langt fra Origo - Far From Origin problem (FFO)

I 3D vinduet vil prosjektorigo se slik ut med x-, y- og z akser.

I 2D vinduet ser prosjektorigo slik ut:

Hva er Survey Point?

Survey Point identifiserer en virkelig plassering forskyvelse fra origo med reelle koordinater. Det kan brukes som et felles referansepunkt der en skal koordinere flere modeller fra ulike programmer.

Survey Point kan blant annet brukes for å bestemme XREF og hotlink plassering, eller bestemme IFC plassering ved IFC eksport. Denne blir ofte satt ut i hjørnet på modellene eller ved starten av en tomt eller et rom.

For å velge symbol og legge inn koordinater, går du på Options > project preferences > Location Settings.

Mer om dette finner du her Lagre til DWG med korrekte koordinater

Hva er User origin?

User origin er start punktet for hvert element som settes ut.

Som standard ligger User Origin på samme sted som Project Origin. User Origin kan flyttes og settes der du ønsker, slik at du kan "tilbakestille nullpunktet" til et annet sted på modellen.

For å flytte user origin markerer du set user origin som ligger på øvre verktøylinje,

og trykker så ut på modellen. Da vil user origin flytte seg ditt. Dette er tatt etter flytting.

Du kan også flytte user origo i 3D ved å klikke på set user origin og trykke på et nytt punkt på modellen, slik:

Du kan lese mer om dette her: Archicad 27 Help - Origins