Zone Categories / Sonekategorier i Archicad etter NS NS 3457-4

I Archicad 27 og nyere versjoner er Zone Categories (sonekategorier) i henhold til "NS 3457-4:2015 Klassifikasjon av byggverk - Del 4: Romfunksjoner"

De nye sonekategoriene er noe som ble lagt inn i Archicad 27, for å tilfredsstille blant annet krav til informasjon når man leverer BIM i byggesak og til FDV (Forvalting, Drift og Vedlikehold) etc.

Om man benytter noen utvalgte romfunksjoner ofte, kan det være lurt å at man lager noen favoritter for de mest brukte rom og tilhørende sonekategorier. Lagre så disse i kontorets mal-fil (.tpl) eller som en preferanse-fil du kan importere i andre prosjekter. Favoritter kan overføres til allerede eksisterende rom uten at romnavn og nr. etc. endrer seg, se link til mer om dette med "Element Transfer Settings" nedenfor.

Typiske rom i en bolig er f.eks. :

Stue = 112 Dagligrom
Soverom = 111 Soverom
Bad = 121 Bad
WC = 122 Toalett
Kjøkken = 222 Kjøkken
Vaskerom = 226 Vaskerom
Bod = 322 Inventarlager
Utebod = 323 Redskapslager
Garasje = 326 Transportmiddellager
Entre/vindfang = 511 Adkomstrom
Gang = 513 Korridor

Les mer om: