Overgang tak og yttervegg

Hvordan får man best mulig overgang/sammenføyning mellom tak og yttervegg? Dette avhenger av prioritering på materialer, samt hvilken metode man må benytte, for å trimme eller merge til taket. Om man gjør dette korrekt, vil man kunne komme veldig langt når man skal lage detaljer senere.

I eksemplet over har man tegnet to tak, ett for den kalde delen som også danner takutstikket og et for den delen som skal være være isolert.

Veggen er i eksemplet tegnet opp til der vi ønsker å vise at sperren treffer toppsvillen fra veggen. På langveggen vil det derfor kun være nødvendig å benytte "Merge Elements". Dette gjøres enklest ved å markere tak og vegg og så høyreklikke, velge "Connect" og "Merge Elements"

Om ikke resultatet med "Merge blir som ønsket, kan man endre prioriteringen på hvilke materialer som er sterkere eller svakere i "Building Materials". Marker veggene eller taket du vil endre på og klikk på "Building Materials" knappen. Sorter slik at de materialer som tilhører veggen vises i grønt øverst, velg så materialet du vil endre på og øk eller minsk prioriterings tallet. Kan lønne seg  ta en titt på f.eks. taket  og notere seg verdiene som var der før man endrer på veggen og vis a versa.

På gavl-veggen må man om det skal være utstikk, benytte begge metoder

Veggen må være høyere en mønet og så benytter man først "Connect" og "Trim Elements to Roof/Shell"

Her vises det etter vi også har benyttet "Merge Elements" samt stilt litt på prioriteringstallet for sjiktene i vegg og tak. På denne måten fikk vi bæresjiktet i ytterveggen til å gå helt opp til det kalde taket og det varme taket til å kutte i utforingen for veggen etc.

Les mer om