Lock funksjonen for låsing av elementer eller objekter, uavhengig av lag

Mange er nok ikke klar over Archicads "Lock" funksjon, men prøver å låse ting ved å benytte kun lag. Det kan selvfølgelig være en god metode om man ønsker å låse alt som er på det laget, men det er også enkelt å ved et "uhell" låse opp igjen om man velger andre lagkombinasjoner etc. I mange tilfeller har man kun behov for å låse utvalgte objekter og elementer i tegningen.

Locking finner man under Edit menyen.

I eksemplet over markere vi alle aksene og låser disse. Akser er noe vi ikke ved et uhell vil flytte på, så ved å velge "Lock" forhindrer vi at det skjer.

Har man behov for å redigere på noe som er "Locked" så man man gi inn i menyen igjen og velge "Unlock". Dette kan virke tungvint og noen vil nok ønske seg en hurtigtast. Men dette gjør at man ikke ved et "uhell" trykker på noen taster og så er ting ikke "låst" lengre. Så ved å ha dette kun i en undermeny, er det et veldig bevist valg man tar nå man låser eller låser opp noe. Valget  "Unlock All" er spesielt viktig å gjøre om du skal f.eks. flytte ett helt prosjekt ved hjelp av "Marquee Tool" etc..

I eksemplet over er alle bærende elementer bestemt og man ønsker derfor at de ikke kan endres. Etter de er låst, vil det man peker på eller markerer vises som "Locked" i infoen som kommer opp på "Trackeren"

Om man f.eks. benytter PDF eller DWG etc, for å trace/tegne over, kan man ofte oppleve at det ved uhell kommer bort i underlaget mens man tegner og det forskyves etc. Ved å benytte "Lock" skjer ikke det.