Egendefinert vindu/dør

Finner du ikke vinduet du ønsker i Archicads bibliotek, eller skulle du gjerne ha laget et dørblad spesielt til ditt prosjekt? I Archicad har man mulighet til å designe egne dører og vinduer, som du kan liste ut i skjemaer samt kommunisere på tvers av tverrfaglige prosjekteringer via IFC-formatet. Videre i denne artikkelen tar vi deg igjennom hvordan du kan lage egendefinerte vinduer og dører. For å se hvordan du lager egendefinerte dørblad kan du klikke her

Egendefinert vindu og dør

1. Stå i en etasje med høyde (Elevation) 0, for eksempel Hav. Pass på at viewet har 0 i rotasjon.

2. Bruk dekkeverktøyet for å tegne ut ønsket design på ditt vindu. Tegn det ut i plan slik du ønsker at det skal se ut i snitt.

Tips! Marker dekket, bruk tryllestaven (mellomromstasten) for å kutte hull i dekket og legge til for eksempel glass.

3. Klikk deg inn på hver av dekkene om du har flere, for å definere tykkelse og materiale.

Tykkelse og Offset to Home Story må være samme på selve vinduet/rammen, eventuelle glassfelt kan ha differanse.

Aktiver alle overflater og link dem sammen. Aktiverer du og definerer overflater i denne delen av designprosessen vil du kunne endre disse etter du har lagret det som et objekt.

4. Lag et dekke i vinduets geometri, definer overflate til noe som skiller seg fra resten av vinduet og legg legg inn ID Wallhole. Denne teksten under ID vil kutte vinduet ditt til geometrien det har og ikke som en standard firkant. Legg dette over vinduet ditt.

Tips! Marker "hoveddekket" i vinduets design og kopier dette, lim inn og klikk på utsiden av den stiplede linjen så legger den seg over vinduet ditt uten noen differanse.

5. Sjekk gjerne designet ditt i 3D før du går videre og pass på at alt er som du ønsker.

6. Tilbake i plan. Marker hele designet (inkluder alle dekker). Klikk deg så videre på File > Libraries and Object > Save selection as... > Window (Door, om du lager en dør)

7. Legg vindu inn i ønsket bibliotek og gi et navn > Save. Klikk OK på Change Object's Basic Settings, med mindre du ønsker å gjøre noen endringer

8. Finn vinduet ditt under vindu-verktøyet (window tool) og sett ut ditt egne design.

Se video her -