Skaleringsverktøyet /Resize

Dette tipset viser hvordan du kan f.eks. skalere et kart i riktig størrelse.

Skalere et kart i riktig størrelse

Lim kartet inn i Archicad, marker det og gå så inn på Edit > Reshape> Resize (ctrl + K) eller bruk snarveien innom øksen i Øvre verktøylinje.

Denne boksen kommer da opp og her huker man av Define Graphically. Man kan også velge å huke den bort for da heller å sette inn prosenten en ønsker å skalere.

Finn så et målbart punkt på kartet (eksempel en målestav, en husvegg etc.) som man nå kan bruke som underlag for og tegne ut den reelle størrelsen til kartet.

I dette eksempelet har vi valgt et kart der målestaven er satt til 100m.

Tegn fra ende til ende på målestaven (fortsatt så har man markert kartet) og tast så ut 100000 Enter (dersom man jobber i millimeter i AC). Kartet vil nå bli skalert opp til dens reelle størrelse.

Skalere et tittelfelt

Stå i pilverktøyet og velg Ctrl+A (avmarker bl.a. margen og andre ting en ikke ønsker å skalere ned).

Gå så inn på Edit > Reshape > Resize (ctrl + K) eller bruk snarveien innom øksen i Øvre verktøylinje.

Denne boksen kommer da opp og her velges bort Define Graphically. Skriv inn hvor mye en ønsker å skalere og tilslutt

OK.

Denne beskjeden vil dukke opp.

Trykk på hjørnet av tittelfeltet og det vil bli mindre.

Skaleringsverktøyet kan også brukes til å skalere

bygg, vegger, objekter, tegninger, PDFer med mer.